Neuromyelitis optica

EDIT: Alt dette har jeg skrevet ut ifra min egen hukommelse etter hva leger har forklart meg, og det lille jeg har lest på nettet. Det jeg har lest på nettet, har jeg lest på engelsk, men jeg har ikke brukt noen direkte kilder utenom min egen hjerne i dette innlegget. Derfor er det ikke oppgitt noen kilder. Jeg har heller ikke noen medisinsk utdannelse, så jeg kan ikke garantere at alt dette stemmer!

Neuromyelitis optica blir også kalt NMO eller Devic's syndrome. Det er en autoimmun sykdom, noe som betyr at immunforsvaret reagerer mot seg selv. Det blir dannet en betennelse i ryggmargen og på synsnerven. Det er det som i hovedtrekk gjør slik at du kan få denne diagnosen.

Betennelsen på ryggmargen kan gjør / gjør slik at du mister førligheten i diverse kroppsdeler, hos meg var det fra magen/ryggen og ned. Så jeg sitter i rullestol for tiden, og kan ikke gå skikkelig. Betennelsen på synsnerven gjør slik at du ser dårligere. Da jeg sjekket hvor godt jeg så på det venstre øyet mitt som er der  jeg har betennelsen, fikk jeg vite at jeg så 30%, altså jeg hadde 70% nedsatt syn på venstre øye. Da var det egentlig bedre enn det hadde vært før!

Det er ikke en dødelig sykdom, så ingen som har denne sykdommen, dør av den! Men det er en sykdom man har for livet, og mange må gå på medisiner resten av livet. Noen kan til og med slutte på medisinene etter noen år, men legene har ingen tall eller statistikk på hvor mange det er, værtfall har de ikke sagt noe om det til meg.

NMO og MS (multippel sklerose) ligner veldig, bare at MS angriper hjernen, det gjør ikke NMO. MS er også mer vanlig her i Europa og Norge, mens NMO er mer vanlig i Asia. Jeg kan ikke noe mer om MS egentlig, så kan ikke si flere forskjeller her og nå, kanskje jeg klarer å lese meg til noen senere.

Random bilde fra google.

har du hørt om NMO eller MS før?

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

julie

julie

18, Karmøy

Denne bloggen er et sted hvor jeg skriver om hvordan jeg har det mens jeg har sykdommen NMO. Mitt mål er å nå ut til andre som har noe som ligner eller det samme og enten hjelpe dem, eller få hjelp! Det blir mye tekst og lite bilder.

Kategorier

Arkiv

hits